Robert Fico, politician slovac născut pe 15 septembrie 1964, în orașul Topoľčan, Cehoslovacia de atunci, este politician slovac.
A fost prim-ministrul Slovaciei între 2006 și 2010, precum și între anii 2012 și 2018, fiind reales din 2023.
Pe 15 mai 2024, premierul a fost rănit prin împușcare.
Robert Fico a urmat studiile la Facultatea de Drept a Universității Comenius din Bratislava din 1982. Între anii 1986 și 1990, a fost membru în Partidul Comunist al Cehoslovaciei. Deși s-a declarat ateu la înscrierea în partidul comunist, Fico a spus că a fost crescut după tradiția romano-catolică. El și-a încheiat serviciul militar obligatoriu și a devenit profesor asistent.
După Revoluția de catifea din 1989 și prăbușirea regimului comunist din Cehoslovacia, Fico s-a alăturat Partidului Stângii Democrate. A fost ales pentru prima dată ca membru al Parlamentului în 1992. Din 1994 până în 2000, Fico a reprezentat Slovacia în calitate de consilier juridic la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
În 1999, Fico a înființat partidul naționalist slovac sincrecit Direcția- Social Democrația. În 2018, el a fost nevoit să-și dea demisia din funcția de premier, aflat la al doilea mandat, în urma uciderii lui Jan Kuciak. Kuciack era jurnalist de investigație slovac preocupat de frauda fiscală în care erau implicați oameni de afaceri ce aveau legături cu politicieni slovaci de nivel înalt. Vorbește fluent engleza și rusa.
Fico, fiind reales în 2023, deține recordul de cel mai longeviv premier din istoria țării, mandatele sale ajungând la o durată totală de 10 ani. A revenit în funcția de premier în urma câștigării alegerilor parlamentare din 2023. A format un guvern de coaliție și a încetat să mai acorde sprijin militar acordat Ucrainei, țara invadată de către Rusia. Dar a declarat că guvernul slovac va acorda ajutoare umanitare Ucrainei și va face tot posibilul să medieze negocierile de pace. A acuzat batalionul Azov de „fascism”. O altă declarație controversată a sa a fost „Islamul nu are ce căuta în Slovacia”.
Premierul slocac a avut relații întărite cu premerul Ungariei, Viktor Orban, dar și cu dictatorul Rusiei, Vladimir Putin. El s-a opus în repetate rânduri ajutorării Ucrainei. A acuzat Occidentul că ar putea escalada conflictul într-un război mondial dintre NATO și Rusia.
A declarat că nu va susține niciodată căsătoria între persoane de același sex și consideră inacceptabilă predarea educației sexuale în școli. El a respins și cotele obligatorii de refugiați musulmani. A condamnat atacul Hamas împotriva Israelului, dar și bombardamentele israeliene din Fâșia Gaza. El s-a opus împotriva construcției unor sisteme de rachete și radar antibalistice americane în Cehia și Polonia.
Citește și: Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost ÎMPUȘCAT și este spitalizat